Welke opties zijn mogelijk voor verwarmingsinstallaties icm free@home?

1. Uitgegaan van een woning met radiatoren in de ruimtes:
    Met Busch-free@home® is het mogelijk om een naregeling te doen voor de verwarmingssturing. Dit kan in iedere ruimte afzonderlijk, als de ventielen op de radiatoren aangesloten/aangestuurd kunnen worden door de DIN-rail verwarmingsaktor. Hierdoor kan je comfortabel  de temperatuur in iedere ruimte regelen, daar waar je het nodig hebt.

Een centrale ruimtethermostaat verwarmt de gehele woning en is niet in staat om de ruimtes individueel te verwarmen. Ook de huidige "intelligente" thermostaten verwarmen centraal en niet in ruimtes individueel.

Indien de ventielen op een ZONE-regelaar geïnstalleerd zijn, heb je een verwarmingsregeling PER ZONE. Ook deze worden met de DIN-rail verwarmingsaktor geschakeld. Deze naregeling wordt gedaan volgens het PWM-principe.

Communicatie met de verwarmingsketel:
    De communicatie met de verwarmingsketel gaat d.m.v. een schakelaktor (Sensor/aktor combinatie voor inbouwdoos of door 1 contact van de 4x16A DIN-rail schakelaktor).

Dit contact wordt in de Busch-free@home® configuratie verbonden met alle thermostaten, waardoor bij warmtevraag van 1 van de thermostaten dit contact zal sluiten en daarbij de warmtevraag aan de verwarmingsketel sturen. Dit kan alleen bij ketels die een AAN/UIT contact aangesloten kunnen krijgen.  De stooklijn van de ketel zal hij zelf aanpassen naar aanleiding van het meten van het verschil tussen de AANLOOP temperatuur en de RETOUR temperatuur en eventueel met een buitentemperatuur meting.

Dit betekent:

Op werkdagen :
    • 's ochtends keuken en badkamer verwarmen; andere ruimtes blijven in nachtverlaging
    • 's avonds keuken en woonkamer (eventueel eetkamer) verwarmen

Bij een woonkamer vol visite:
    • Woonkamer uit.
    • Studeerkamer of kinder speelkamer aan.

Warmtepomp
    Omdat men in één installatie niet iedere ruimte afzonderlijk kan verwarmen en koelen, beslist de warmtepomp tussen koelen of verwarmen. De warmtepomp biedt een contact aan op een Busch-free@home® ingang. Deze ingang wordt binnen de Busch-free@home® configuratie verbonden met alle thermostaten, waardoor deze gezamelijk in koel-modus of verwarming modus gezet worden.

Stadverwarming
    Bij stadverwarming wordt met Busch-free@home® alleen de naregeling gedaan. Maw: de thermostaat bediend de ventielen t.b.v. de radiatoren of de zone-ventielen.

Belangrijk is dat de Busch-free@home® thermostaten gecalibreerd worden. Dit kan door een gewone thermostaat in de ruimte bij de Busch-free@home® thermostaat te plaatsen en na het bereiken van de stabiele ruimte temperatuur moet men in de Busch-free@home® applicatie de ruimte temperatuur aflezen in die ruimte. Het verschil (plus of min) wordt geparametreerd in de Busch-free@home®? thermostaat.

De oplossing waarbij Busch-free@home® de ketel modulerend kan aansturen zal gedaan moeten worden op basis van het OPENTHERM protocol. Technisch gezien zal dit dmv een "bridge" opgelost worden, die in de Busch-free@home® configuratie verbonden wordt met alle ruimtethermostaten. Deze bridge zal tevens aan de ketel (bedraad) aangesloten worden om de warmtevraag door te geven aan de ketel.